Най-добрите следтренировъчни хранителни добавки

В зависимост от типа тренировка и нейната натовареност, възможностите могат да бъдат различни, но някой от

тях са основни за по-добро възстановяване на мускулите и за по-бързо циркулиране на кръвта.

Креатинът е една от много полезните аминокиселини. Той помага за доставянето на енергия на всички мускули и нерви. Мускулното съкращение е в основата на всяка фитнес тренировка. Когато извършвате по-силова тренировка организмът Ви не може да възпроизведе достатъчно количество аминокиселини за времето, в което ще си почивате до следваща тренировка, за това се налага прием на креатин. Хранителната добавка креатин се разгражда в организма и помага на мускулите да се възстановят по-бързо.

 Тялото на чоек може да произведе едва 5% от количеството креатин, необходимо му. Останалата част се набавя чрез храна – храносмилателна система. Човек може да добави креатин в организма си като консумира предимно месо. Зеленчуците не съдържат тази аминокиселина и за това ако вегетарянец започне да тренира и да приема тази хранителна добавка, чистотата и бързината с която мускулите му ще се удолемят, ще бъде много по-голяма от тази на човек хранещ се с месо.

 Употребата на креатин гарантира увеличаване на енергийния резерв на мускулите и така всяка тежка тренировка се превръща в полезно начинание, с цел увеличаване на мускулната маса. Приема на подобна хранителна добавка трябва да бъде съобразен с режима на всеки професионалист, защото свръх прием може да коства някой странични ефекти, като надуване и болки в долната част на краката или задържане на вода. Консултирайте се с Вашия треньор относно приема на креатин.

 В някой държави креатиновите хранителни добавки не се препоръчват, но в Европейския съюз са разрешени, стига да са в нормата на чистота обвена от Европейския орган за безопасност по храните – 99,00%. Някой учени смятат, че тези хранителни добавки вредят,други – продължават опитите си за лечение на заболявания като артрит, сърдечна недостатъчност и болест на Паркинсон.

 Ако за първи път ще приемате креатин или някаква друга аминокиселина, консултирайте се със специалист по приемането й, защото неправомерното дозиране може да доведе до нежелани ефекти.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button