Най – честите причини за стерилитет

Д-р Антон Баев – звеждащ отделението за репродуктивна медицина в Медицински Център „Афродита” ООД.

В миналото поправило като основна причина за безплодието се е приемала жената. В действителност мъжът е отговорен в около 40%, а женската агент допринася също за около 40%. В 10% от случаите са налице проблеми и при двамата партньори. Необяснимо безплодие се среща също в 10% от двойките. През последните години има голям напредък в лечението на мъжки стерилитет.
Безплодие при мъжете може да е резултат от няколко причини, като например проблеми в производството на сперматозоиди, запушване на еякулатолната отделителна системата, тестикуларна травма, хормонални нарушения и анатомични аномалии.
Някои минали заболявания, инфекции и приемът на определени лекарства могат да повлияят на плодородието.

Причини за безплодие 

Lifestyle причини
Повишаването на температурата на тестисите при горещи вани, професии, които изискват дълги часове седене/шофьори/, заседналият начин на работа нарушават производството на сперматозоиди.
Консумацията на наркотици и други вредни вещества /алкохол, марихуана, кокаин, цигари, анаболи/ уврежда мъжката плодовитост. Някои лекарства за язва, високо кръвно налягане, епилепсия, депресия също водят до безплодие.
Тези лекарства не трябва лесно и необмислено да се прекъсват. Трябва да се направи консултация с лекуващия лекар и евентуално да бъдат заменени.

Имунологичните проблеми

Имунната атака срещу сперматозоидите (автоимунно заболяване) може да предизвика временно безплодие. Анти-спермалните антитела се свързват със сперматозоидите и блокират оплодителната им способност.

Хормонални нарушения

Хормонални проблеми като проблеми с щитовидната жлеза, ниски нива на тестостерона, високи FSH стойности и нива на пролактина нарушават сперматогенезата.

Инфекциозни заболявания

Паротит (заушка), прекарана в детството, и някои полово предавани болести като гонорея, хламидии повлияват качеството на спермата. Наред с някои инфекции на простатата те водят до намаляване на броя на сперматозоидите и подвижността им.
Допълнително отрицателно влияние оказва излагането на тежки метали като олово и арсен /в бои и лакове, храна и др/ .

Варикоцеле

Разширението на вените в тестисите нарушава отичането на кръвта и повишава на температурата в тестисите.
Въпреки че е често срещано явление, варикоцелето често е проблем и води до нарушения в сперматогенезата.
Много голямо по размер и болезнено варикоцеле може да доведе до увреждане на тестисите, ако не се лекува. Лечението е хирургично, като има няколко оперативни техники.

Предишна вазектомия

Вазектомията обикновено е обратима и ако един мъж реши може да се направи възстановяваща плодовитостта операция (обикновено се прави възстановяване на прекъсването на семепровода). Но ако е минало прекалено дълго време, сперматогенезата може да се увредила необратима. И след възстановяването на семепровода тези мъже остават безплодни.

Ретроградна еякулация

Определени лекарства, операции/на простата, пикочния мехур и др./ или някои увреждане на нервите/диабет и др./ могат да доведат до ретроградна еякулация. В този случай отделянето на сперматозоидите е в рамките на пикочния мехур. Витални сперматозоиди могат да отделят от урината и да се използват за асистирана репродукция.

Предшестваща терапия на онкологично заболяване

Химиотерапията и лъчелечението може да увреди спермата и да доведе до стерилитет. Ето защо, преди започване на всяко такова лечение се препоръчва замразяване на сперма.

Генетични аномалии

Малък процент от безплодните мъже страдат от синдрома на Kleinefelter. В този случай сперматозоидите имат две Х хромозоми и една Y хромозома, за разлика от нормалните клетки с по една X и Y хромозома.

Импотентност / сексуална дисфункция

Често причина за безплодието са медицински проблеми, като например диабет, лекарства за лечение на депресия и др . Над 20% от мъжете имат намалено либидо, невъзможност да се поддържа ерекция и преждевременна еякулация. Това може да бъде резултат на ниски нива на тестостерона или психични отклонения.

Тестикуларна травма

Една сериозна вреда на тестисите може да предизвика проблеми с производството на сперматозоиди.

Запушване на вас деференс

Предишна операция/напр. ингвинална херния/ или инфекция /гонорея/ може да доведе до увреждане на семепровода и запушването му.

Как се образуват сперматозоидите?

Сперматозоидите се образуват от стволови клетки/сперматогонии/ в семенните каналчета. Те са изградени от специализирани клетки, наречени Сертолиеви клетки. Процесът на сперматогенезата започва с разделянето незрели сперматогони и последващи етапи на зрялост до клетки, наречени сперматоцити . Зрелите полови клетки, сперматозоидите доузряват в семенните канали и епидидима, надсеменника. Времето за образуване на сперматозоидите е около 70 дни.
Зрелият сперматозоидите в семепровода се отделя с еякулацията. При семеизпразването сперматозоидите се смесват със секретите на семенната везикули и простатата.
Спермата е „гъста“ (но се втечнява в рамките на 30 минути) и сперматозоидите са само 10% от еякулата.

Яйцеклетката и сперматозоидът

Всеки месец една единствена яйцеклетка се отделя от яйчника на жената. В средата на месец яйцеклетката се отделя от яйчника , като процесът се нарича овулация. Яйцеклетката се улавя от маточната тръба и оплождането от сперматозоида се осъществава в ампуларната част на тръбата. Оплодената яйцеклетка се придвижва по тръбата към матката. Процентът забременяване е 25% всеки месец.
Милиони сперматозоиди влизат при еякулация във вагината, като през шийката на матката и до фалопиевите тръби броят им силно намалява. Само няколко стотици достигат до яйцеклетката. Няколко сперматозоида ще активират яйцеклетката, но само един ще я проникне и оплоди . Сперматозоидите живеят вътре в половата система на жената 48 до 72 часа, докато яйцеклетката може да бъде оплодена от 12 до 24 часа след овулацията.

Питам помощ – оценки

Анамнеза
С посещение на специалист, ще ви бъде направена пълна анамнеза за заболявания като вирусни инфекции, фебрилитет или заболявания/диабет и др/. Също така важни са и някои аномалии в тестисите и травми в детска възраст. Приемът на медикаменти, професионални вредности , химикали или радиоактивни елементи са също много важни.
Лабораторни изследвания
Анализът на спермата – спермограмата изследва спермата на мъжа се прави след мастурбация. Тя поставя диагнозата като причината за безплодие в двойката, т.нар. мъжки фактор. Резултатите могат да варират от една лаборатория на друга, по данни на Световната здравна организация (СЗО) през 1992 г. За нормалните стойности се приема:
Обем> 2,0 мл
Брой сперматозоиди на милилитър > 20000000
Общ брой сперматозоиди на милилитър > 40,000,000
Активни сперматозоиди > 50%
Сперматозоиди с нормална подвижност > 25%
Процентът на сперматозоидите с нормална морфология може да варира значително в зависимост от използвания метод на всеки тест. В човешки сперма има голям брой необичайни/дефектни сперматозоиди, коетосе счита за нормално. Световната здравна организация (СЗО) през 1992 г. приема, че процентът на нормални сперматозоиди е> 30%. Друг метод, който определя по-строги критерии за морфология (използване на специфични показатели за оценка на размер, форма, главата и опашката),/по Крюгер/ процентът нормални стандартни формуляри е над 4% !!!!
Нормалната алкално – киселинна реакция на спермата е рН е от 7,2 до 8.
Въпреки тези параметри много хора имат нисък брой сперматозоиди и са фертилни /имат деца/, благодарение на добрата подвижност на сперматозоидите си.

Други тестове

Анти-сперматозоиди антитела
Понякога имунната система играе роля като причина за безплодието. Антителата атакуват чужди тела в организма и играят основна роля в борбата с болести и инфекции.
Антиспермални антитела атакуват и се свързват със сперматозоидите, така че се нарушава подвижността и оплодителната им способност.
Лечението в този случай включва прилагането на лекарства (стероиди), за да се потисне образуването на тези антитела. То за съжаление е неефективно. Обработването на сперматозоидите в лабораторията и последваща вътрематочна инсеминация дава по-добри резултати. При неуспех двойката се насочва за ICSI оплождане.

Хормонални тестове

Кръвните тестове за изследване на кръвните хормонални нива ще ни дадат важна информация. Хормоните FSH и LH са отговорни за стимулиране на сперматогенезата и повишаване на нивото на тестостерон в кръвта.
Хормонът LH е отговорен за производството на тестостерон, докато FSH е показател за функционирането на сперматогенезата. При намаляване на производството на сперматозоиди, FSH нивата в кръвта се увеличават.
Пролактинът е хормон, който повлиява нивата на тестостерон. Свръхсекрецията на този хормон води до ниски нива на тестостерон и импотентност. Хормоналните аномалии могат да бъдат решени чрез лечение с HCG и HMG.

Белите кръвни клетки

Белите кръвни клетки/левкоцитите/ в еякулата могат да бъдат отговорни за инфекция и / или възпаление. Това може да повреди качеството на спермата и подвижността на сперматозоидите. Спермата трябва да се изследва микробиологично и евентуално антибиотичното лечение на инфекцията ще възстанови фертилитета.

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button