Млечница при мъжете

Млечницата е термин, който се използва широко, за да се опише гама от инфекции, причинени от типа на гъбички, наречени Кандида Албиканс. Медицинският термин за млечница е Кандидоза. Млечницата обикновено се свързва с жени, но тя е относително честа и при мъжете.

Кандида албиканс
Кандида албиканс се среща естествено в организма, особено в топлите и влажни зони, като например в устата и гениталиите. Това обикновено не причинява никакви проблеми, защото се държат под контрол от имунната система (естествената защита на организма срещу болести и инфекции) и други видове бактерии в организма. Въпреки това, съществуват фактори, които могат да предизвикат гъбичките да се размножават (растат) и да доведе до инфекция.

Видове мъжки млечница
Най-честите форми на млечница при мъжете са:
– инфекция на главичката на пениса – известен като кандида баланит
– инфекция на вътрешната страна на устата – известни като млечница в устата
– обща инфекция на кожата, известен като инфекция с кандида на кожата
По-рядко срещана, но много по-сериозен тип на млечница настъпва, когато кандида албиканс премине в кръвния поток и започне да се разпространява по цялото тяло. Това е известно като инвазивна кандидоза.

Хората с отслабена имунна система, като ХИВ болни, или като страничен ефект на лечение след химиотерапия, са с най-голям риск от развитие на инвазивна кандидоза.

Колко често се случва мъж да се зарази с млечница?
Кандидозата е много често срещан вид състояние при мъжете, особено Candida баланит (инфекция на главата на пениса). Смята се, че 1 на всеки 10 мъже, които посещават кабинет за сексуално здраве са с баланит.

Кожните инфекции са по-чести в общата популация, но са сравнително широко разпространена сред определени групи от хора, като например:
– тези с отслабена имунна система
– тези, които са със затлъстяване , тъй като те имат големи кожни гънки, които са среда, където гъбичките процъфтяват
– мъже с диабет тип 1 или диабет тип 2 – това е така, защото високите нива на глюкоза, които са свързани с диабет помагат на гъбичките да се размножават, също така, хората с диабет са склонни да се потят повече, което също така създава среда на гъбичките.

Прогноза
В иначе здрави мъже, прогнозата за млечница са добри. В повечето случаи те реагират добре на противогъбични кремове и мехлеми, много от които са на разположение и не се нуждаят от рецепта.
Хората със слаба имунна система може да изисква тясно медицинско наблюдение, тъй като съществува риск, сравнително малката инфекция млечница да прогресира до по-сериозен случай на инвазивна кандидоза. Ако това се случи, човек трябва да бъде приет незабавно в болница.

Млечницата и ППИ
Възможно е за млечница да се разпространява по време на полов акт, но трябва да се подчертае, че не всички случаи на млечница са причинени по този начин. Затова е неточно да се определи млечница като полово предавани инфекции (ППИ).
Много случаи на млечница се развиват при мъжете и жените, които не са сексуално активни. Също така, ако сте в контакт и се заредите с млечница от партньора си, не означава непременно, че те правят секс с други хора.

Свързани статии

Проверете също
Close
Back to top button