Масаж и гимнастика на новороденото

Масажът и гимнастиката трябва да се правят на всички здрави кърмачета. Те са особено полезни и за деца с лош апетит, ниско тегло, леки деформации на скелета, забавено двигателно и психическо развитие, за често боледуващи деца, а така също за застрашени и боледуващи от леки и средни форми на рахит.

Масажът може да започне между 4-та и 6-та седмица след раждането, ако детето е напълно здраво и теглото му е над 4 кг. Ако детето е родено с ниско тегло, обикновено се чака то да достигне 4 кг. Някои деца са родени с нормално тегло, но след това наддават недостатъчно и получават хипотрофия. При тези случаи масажът може да се започне и при по-ниско тегло, с цел да се активира обмяната на веществата, но това трябва да се прецени и назначи от лекаря. Масажът и гимнастиката се прилагат ежедневно около час до час и половина след нахранване, най-добре сутрин по време на първото бодърствуване. Детето трябва да бъде съблечено и да се постави върху твърда повърхност, покрита с одеало. Стаята трябва да бъде добре проветрена, с температура на въздуха 21-22 градуса. Масажът провеждайте под формата на игра, като непрекъснато говорите и се усмихвате на детето. Основни задачи на масажа и гимнастиката през първото тримесечие са да съдействат за намаляване на повишения мускулен тонус и да стимулират развитието на движенията на главата.

Масажът бива 4 вида: поглаждане, почукване, размачкване и разтриване.
Започва се с поглаждане.През първите няколко седмици това е единственият масаж, който се прави. Поставете детето да легне по гръб и започнете с поглаждане на ръцете. При поглаждане на дясната ръка дайте на детето да хване палеца на лявата ви ръка, а с дясната извършвайте последователни поглаждания от китката към рамото. Ръката на детето обхванете така, че палецът ви да се движи по вътрешната страна на ръката, а пръстите ви – по външната. След извършване на 4 до 5 поглаждания се прехвърлете на лявата ръка на детето.
След това продължавате с поглаждане на гърдите. За тази цел поставете дланите и пръстите си напречно на гръдния кош върху долната му част, като пръстите на двете ръце са насочени едни срещу други и почти се допират. Извършете поглаждане нагоре, като пръстите ви влизат под мишниците, леко се разтварят и с бързо изтеглящо движение поглаждат междуребрените мускули и се събират над средата на гръдния кош.
След това започнете с поглаждане на корема. Поставете дясната си ръка върху корема на детето така, че основата на палеца ви да бъде върху пъпа му, а пръстите ви да сочат към десни му крак. Поглаждането извършете кръгообразно, в посока на часовниковата стрелка, докато пръстите ви достигнат слабинната гънка над левия крак.
Поглаждане на краката. Започнете с десния крак, като го обхванете в областта на глезена между показалеца и средния пръст на лявата си ръка, а палеца поставете върху ходилната част на стъпалото. С дясната ръка поглаждайте 4 до 5 пъти от глезена до таза, подобно на поглаждането на ръцете.
Обърнете детето да легне по корем и направете поглаждане на гърба. То се извършва с гърба на дланите и пръстите, от двете страни на гръбначния стълб. Започнете от долната част на гръдния кош и стигнете до роменете на детето. След това извършете поглаждане в обратна посока, но с дланите на ръцете.
През втория месец, когато започнете да прилагате поглаждането, трябва да включите и упражнението поставяне по корем. Когато поставите детето по корем, то повдига глава, макар и за кратко време. Започнете да го поставяте в това положение по време на бодърствуване отначало за 10 до 15 секунди, като постепенно увеличавате времето до 10 минути. Това упражнение подпомага развитието на движенията на главата. Ако детето, поставено по корем, повдига и задържа главата си, можете да започнете и упражнението рефлексно пълзене. За тази цел подпрете с дланта на едната си ръка стъпалата му, когато краката са сгънати в коленните стави. Детето се отблъсква рефлексно, при което изправя краката си и се придвижва напред.
Когато повишеният мускулен тонус на ръцете и краката намалее, масажът се разширява. Това обикновено става в края на втория и третия месец. Тогава освен поглаждане се включва и почукване, а след една-две седмици – размачкване и разтриване.

Почукване се прави на ръцете, краката и гърба. Почукването на крайниците се извършва с леки, ритмични удари с вътрешната страна на върховете на пръстите. Почукването на гърба се прави по цялата му повърхност, като се избягва кръста, където са разположени бъбреците. Извършвайте го с външната страна на върховете на пръстите, като дланите обърнете нагоре.

Размачкването се извършва само на крайниците. При размачкването на ръцете оставете детето да хване палеца на едната ви ръка както при поглаждането, а с другата обхванете кръгообразно крайника му с палеца и показалеца си и извършете 6 до 8 ритмични притискания от китката до рамото. Размачкване в областта на ставите не се прави.
Разтриване се прави на гърдите, корема, краката, гърба и седалището.

Пасивната дихателна гимнастика с ръце включва три упражнения: кръстосване на ръцете пред гърдите, сгъване и разгъване на ръцете, повдигане и спускане на ръцете. Дайте на детето да хване палците на ръцете ви, а с останалите пръсти придържайте китките му, Извършете кръстосване на ръцете пред гърдите, след което ги разгънете максимално встрани. Повторете упражнението 3-4 пъти. След това направете сгъване и разгъване на ръцете в лакетните стави също 3-4 пъти и завършете с още толкова движения на повдигане и спускане на ръцете.

Пасивната гимнастика с крака също включва три упражнения: сгъване и разгъване на краката, „велосипедист“ и „тупаница“, които се извършват последователно. За първото упражнение хванете с ръце поотделно краката на детето в областта на подбедриците и извършвайте едновременни сгъвания и разгъвания на двата крака в коленните и тазо-бедрените стави. При „велосипедист“ хванете тилната част на стъпалата и извършвайте отново сгъване и разгъване в коленните и тазо-бедрените стави, като при сгъването опирайте и даже трийте стъпалата на детето върху масата. Сгъването и разгъването на краката се извършва последователно – когато единият крак се сгъва, другият се разгъва и обратно. При „тупаницата“ хванете краката както при „велосипедист“ и ги сгънете в коленете и в тазо-бедрените стави. При извършване на упражнението единият крак се повдига от масата, а другият се допира, след което се извършва обратното.

Отглеждане и възпитание на малкото дете
Автор: д-р Величко Гатев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button