Лятна антиспин кампания

МЗ припомня, че всеки човек може да се изследва безплатно за ХИВ през цялата година.

Това може да стане в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС), които са разположени в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града. 
Повече информация може да получите на телефон 0700 130 40.
3 371 души бяха консултирани и изследвани за ХИВ по време на лятната кампания по Черноморието под надслов „Ваканция без риск”. Тя се организира от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” , финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. При реализирането на инициативата помогнаха черноморските общини и неправителствените организации „Областен ромски съюз” (Бургас), „Доза обич” (Бургас), „Здравна грижа за всеки” (Добрич), „SOS–Семейства в риск” (Варна), „За по-добро психично здраве” (Варна).
Кампанията се проведе в 11 общини и курорти. Най-много хора бяха консултирани и тествани за ХИВ във Варна – 2347 души. Мобилните кабинети бяха там разположени на възлови места като търговски центрове, плажната ивица и Морската градина. Още 820 жители и туристи бяха консултирани и тествани за ХИВ в Бургас, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Несебър и Слънчев бряг. В курортите Балчик, Албена и Кранево се изследваха за СПИН 204 души. Преминалите консултации и бързи тестове за ХИВ са предимно млади хора между 18-40 години, тъй като са имали сексуални контакти без презерватив. Най-младият тестван е на 15 години във Варна, а най-възрастният – 86-годишна дама в Слънчев бряг. По време на кампанията са раздадени близо 8 000 презервативи, 1 300 овлажнители и близо 3 600 здравно-образователни материали.
Източник: МЗ

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button