Как физиотерапията помага при репродуктивни проблеми

Съвместната дейност на лекуващите лекари и сектора по Физиотерапия и рехабилитация в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ осигуряват добра успеваемост при лечението на състояния, водещи до репродуктивни проблеми.

За наличието на репродуктивен проблем говорим когато не настъпва бременност в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и 6 месеца при жени над 35 години при регулярни полови контакти.

Причините могат да са различни или комплексни. Най-често репродуктивните проблеми са следствие от ендометриоза, увредими яйцеклетки, поликистозни яйчници, проблеми с овулацията, блокирани фалопиеви тръби, гинекологични заболявания и др. Болестите предавани по полов път също крият голям риск и могат да доведат до сериозни проблеми на репродуктивните системи и при двата пола.

В днешно време с напредването на медицината съществуват различни методи на лечение на стерилитета и постигане на бременност. В случаите когато говорим за репродуктивен проблем, породен от недоизлекувани гинекологични заболявания или преминали незабелязано инфекции, е добре освен навременното лечение да се предприеме и рехабилитационна програма (физиотерапия в комбинация с кинезитерапия). Това ще доведе до по-добро или пълно възстановяване и предотвратяване на нежелани последици.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ секторът по Физиотерапия и рехабилитация работи на принципa, че лечебният процес е всеобхватен. По този начин се осигурява по-добра ефективност при провеждането на терапията. Необходимо е преди всичко да се уточни етиологичния причинител и неговата резистентност към антибиотиците, което разбира се преценява лекуващия специалист – акушер-гинеколог или уролог.

В съответствие с международната статистическа класификация на болестите, възпалителните заболявания на различните отдели на половата система на жената се явяват като самостоятелна нозологична единица.

По етиологични причини се разделят на специфични и неспецифични възпалителни заболявания на женската полова система.
Отчитайки този факта, че специфичните възпалителни заболявания се подлагат на задължителна специфична медикаментозна терапия – физиотерапевтичното и кинезитерапевтичното лечение се насочват предимно към лечебно-възстановителна методика за неспецифични възпалителни заболявания. При наличието на специфични възпалителни заболявания физиотерапия се предприема след ликвидиране на причинителя.

Лечебно-възстановителната терапия (физио – и кенезитерапия) се прилага само при  липсата на противопоказания като злокачествени процеси, заболявания на сърдечно-съдова система, активна туберколоза и др.

Главните задачи, които си поставят физиотерапевтите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са:
• Постигане обезболяващ и противовъзпалителен ефект;
• Стимулиране локалното кръвообращение;
• Профилактично ограничаване на възпалителния процес и на неговото повторно обостряне;
• Възстановяване функциите на системата;
• Ликвидиране на вторично възникнали изменения в нервната, ендокринната или сърдечно-съдова система;
• Повишаване защитните механизми на организма.

Разбира се резултатите от проведения реахабилитационен курс на лечение се отчитат най-добре от лекуващите специалисти – акушер-гинеколози или уролози. При контролните прегледи специалистите отчитат съответните показатели и сравняват резултатите.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ репродуктивните специалисти и физиотерапевтите работят в тясно сътрудничество, за да се увеличи успеваемостта и да се постигне желаната бременност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button