Хранителни добавки

Хранителните добавки са вещества от естествен или изкуствен произход, които приемаме чрез различни храни или под формата на медикаменти. Има два основни вида хранителни добавки.

Едните са тези, които вземаме като допълнение към ежедневната диета, за да набавим на организма необходими елементи като витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини, и които обикновената храна не може да осигури в достатъчно количество. Другите са технологични добавки, които се прибавят към храните за подобряване на свойствата им – вкус, мирис, цвят и др.

В тази статия ще разгледаме хранителните добавки, които се използват като допълнение към основното хранене (суплементи).

Изключително важно е да разберем, че суплементите не са лекарства.

Те нямат свойство да лекуват. Като желан ефект от приемането им можем да очакваме укрепване на здравето, подобряване на цялостната кондиция и намаляване на риска от развиване на болестно състояние. Всички специалисти са категорични, че е изключително опасно и не трябва да приемаме каквито и да е суплементи, претендиращи, че имат лечебни свойства.

Хранителните добавки не заместват пълноценното хранене.

Те са изключително и само допълнение към здравословната диета, което я обогатява и разширява списъка с приеманите полезни за организма вещества. Много хора допускат грешка като мислят, че една доза изкуствен протеин може да замени традиционната порция.

Всеки човек може да приема хранителни добавки.

Въпреки разпространеното схващане, суплементите не са запазена марка на спортистите. Те са достъпни и позволени на всички, които желаят да подобрят храненето си, за да осигурят повече тонус и положителна енергия. Препоръчително е да вземаме суплементи не само при редовни тренировки, а и при продължителни физически и умствени натоварвания, защото някои вещества спомагат изключително много за по-бързото и пълноценно възстановяване на организма.

Повечето предлагани на пазара продукти от този вид са безвредни и не е необходимо лекарско предписание.

Все пак, ако не знаете как да постъпите или имате някакъв здравословен проблем, консултацията със специалист е задължителна, защото той най-добре ще определи от какво точно имате нужда. При всички случаи, преди да започнете прием на каквато и да е добавка, най-малко трябва да се запознаете с описанието на продукта, което задължително трябва да намерите в или на опаковката.

Винаги си набавяйте суплементи само от оторизирани за това места като аптеки или специализирани магазини.

Не забравяйте да изискате и касовата бележка, която ще ви подсигури, ако са ви пробутали фалшива стока. В България, както и в целия свят, много самодейци се опитват да правят фалшификати на широко употребявани спортни храни, без да имат необходимите познания и условия за това.

Back to top button