Хигиенни правила за вашето бебе

Съвсем естествено е да искате да защитите бебето си от микроби и сте готови на всичко, за да го направите. Стерилизирате биберона на бебето, използвате 

антибактериални сапуни, почистващи препарати и правите всичко възможно, за да отстраните микробите от света на бебето. В същото време, броят на децата, страдащи от алергии расте в сравнение с минали години. 

Има ли връзка? Възможно ли е да прекаляваме в защитата на нашите деца?
За да функционира правилно, имунната система на детето трябва да бъде в контакт с микроби. А новороденото има известна защита, чрез антитела, които получава с кърмата, но това няма да го предпази от всяка инфекция. Когато имунната система е в контакт с микроб, с който не се е срещала преди това, тя изработва антитела срещу него. Понякога бактериите побеждават и бебето се разболява. Имунната система след това запомня този причинител и следващия път когато тя влезе в контакт с него, вече може да се справи.
Една имунизационна ваксина работи на същия принцип. Въвежда се малко количество от даден бактерий, имунната система се активира, така че да може при следващ контакт да се пребори с по-голяма инвазия.

Това обаче не означава, че е разумно да се отиде в другата крайност. Основни хигиенни правила са задължителни.
Измивайте си ръцете редовно. Насърчавайте детето си да се мие задължително след като ходи до тоалетна и преди хранене.
Да се стерилизира бутилката на бебето и биберона. Престоялото мляко съдържа бактерии, които могат да причинят гастроентерит. За това е необходимо винаги да изхвърлят неизползвано застояло мляко. Не бива да го нагрявате за следващо хранене, тъй като това стимулира растежа на бактериите.
Почиствайте дупето на бебето добре и редовно, за да го предпазите от подсичане и да избегнете инфекции. Момиченцата винаги почиствайте отпред назад. Това ги предпазва от навлизането на ентеробактерии от ануса във влагалището им.

Бъдете внимателни и разумни с храната. Размразявайте замразената храна добре. Бъдете много внимателни, когато давате яйца на детето си. Те трябва да са много добре сварени, така че и жълтата и бялата части да са твърди, за да се избегне риска от салмонела. Ако претопляте храна е необходимо тя да се загрее до висока температура и чак след това да охладите така, че температурата да е подходяща за детето ви.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button