Фитнес у дома

В забързаното и напрегнато ежедневие, доста често не можем да посетим фитнес зала или да направим крос в близкия парк, въпреки че имаме огромно желание.

Това не е проблем, защото можем да проведем пълноценна и зареждаща с енергия тренировка у дома. В повечето случаи, възможностите и тежестта на собственото ни тяло са напълно достатъчни, за да изпълним комплекс от физически упражнения, които ще ни заредят с оптимизъм, сила, добро настроение и желание за хубав живот.

Тренировката у дома има своите преимущества и недостатъци. Важно е да запомните, че домашните тренировки не са за професионални спортисти, а по-скоро за поддържане на форма и за здраве. Чрез тях можем да постигнем значително изгаряне на мазнините, да повишим силата, издръжливостта и самочувствието си.

Проветрете добре помещението, в което ще играете.

Това е първата стъпка към успешна тренировка, защото чистият въздух повишава работоспособността и тонизира организма. Подгответе подходяща площ, като обикновено за това са достатъчни 2-3 квадратни метра. Не е лоша идея да миксирате и плейлист с музика, която ще ви стимулира допълнително.
Никога не стартирайте с тежки натоварвания, защото това може да доведе до травми, които ще създадат дискомфорт за дълъг период от време. Бъдете методични и подхождайте внимателно при всяко едно изпълнение.

Загрейте всички основни части на тялото, като започнете с лек масаж на лицето. След това последователно изпълнете следните основни упражнения, като се стараете да направите по минимум 10 повторения от всяко едно движение:

– кръгообразни движения на главата от стоеж
– кръгообразни движения в раменните стави от стоеж
– сгъване на лакътните стави от стоеж
– кръгообразни движения в китките
– въртене на тялото наляво и надясно
– навеждания напред и встрани от стоеж
– клякания с ръце на кръста
– кръгообразни движения на глезените

След като приключите със загрявката, може да подходите към същинската част на тренировката. Броят на видовете упражнения, които можете да включите е изключително голям, но основните са лицеви опори, коремни преси, клякания, стречинг (разтягане), скачане на въже.

Когато приключите, вземете освежителен душ и пийнете нещо. Ако ви се яде – яжте, но все пак избягвайте мазни и сладки храни. След тренировка тялото е много чувствително, тъй като бърза да възстанови изразходваните енергийни запаси. Не се притеснявайте, че с храната на момента ще върнете изгорените мазнини, или ще направите мускули като Силвестър Сталоун в „Непобедимите” 2.

Успех!

Back to top button