Екипът на МЦ „РепроБиоМед” осъществи първата предимплантационна диагностика в Сърбия

Приблизително 1 на 6 двойки имат проблем със зачеването в световен мащаб.

Въпреки оптимизирането на асистираните репродуктивни технологии (АРТ) все още голяма част от циклите по ин витро фертилизация не се увенчават с желаната бременност или завършват със спонтанен аборт. Предимплантационната генетична диагностика за скрининг на анеуплоидии (PGD-AS) има огромен потенциал да подобри значително тази статистика.

МЦ „РепроБиоМед” е един от малкото IVF центрове в България, който разполага с модерна генетична лаборатория и обучен персонал за предимплантационна генетична диагностика.
Този факт не остана не забелязан от водещите гинеколози, генетици и ембриолози в Сърбия. По покана на проф. Весна Копитович, която е министър на здравеопазването на авотномната област Войводина, Валентин Пенчев, ембриолог и молекулярен биолог в МЦ „РепроБиоМед” посети Нови Сад с цел обучение на ембриолозите на различните видове биопсични процедури, използвани при тези техники и генетиците на намножаване на целия геном и т. нар. микрочипов анализ. Престоят на ембриолог Пенчев в Нови Сад бе 5 дена, като през това време се осъшестви обучение на специалиститев ин витро лабораторията и клиничната генетика, като в допълнение се изработи реален случай.
През първият ден Валентин Пенчев демонстрира основните моменти при биопсия на полярно телце, ембрион на трети ден и ембрион на пети ден. Интересът към случвашото се изключителен и част от работата, както и интервюта бяха излъчени по националната телевизия.

През втория ден ембриолозите от екипа на Проф. Копитович показаха наученото. Останалата част от престоя на Валентин Пенчев бе посветен на генетичната част от процедурата, както и клиничния случай.
На края се получиха изключително добри резултати, като бяха установени различни бройни хромозомни аномалии (анеуплоидии), включително и мозаицизъм на 16-та хромозома от 5 дневен ембрион (след трофектодермална биопсия). Добрите новини бяха свързани с това, че екипът идентифицира и ембрион с нормален хромозомен набор, който бе успешно трансфериран.

Екипът на „РепроБиоМед” е горд от факта, че е в състояние да спомага за развитието и прилагането на авангардните методики в репродуктивната медицина не само в България, но и да повдига нивото на тези услуги и извън границите на нашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button