Домашен преглед на щитовидната жлеза

Средно една от всеки 8 жени страда от проблеми с щитовидната жлеза, а 60% от тях никога не разбират за това. Ако имате трудности при съсредоточаването, постоянен недостиг на енергия, променливост в настроението и трудно поддържате теглото в здравословните граници, то може би точно това е причината. Цифрите при мъжете не са много по-различни. Дали и вие имате проблеми с щитовидната жлеза, може да установите и в домашни условия.

Как базовата телесна температура разкрива функционирането на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза често е наричана „термостата” на тялото, тъй като тя произвежда хормоните, поддържащи топлината в нас. Това става, като превръща хормона TSH (произвеждан в хипофизната жлеза) в Т4 и Т3. Но ако щитовидната жлеза е под стрес, тя не може да поддържа адекватна температурата в тялото. Някои ензими пък не функционират добре при по-високи или ниски температури, което може да даде началото на болестни процеси, които да кулминират в сърдечни заболявания, депресия, безплодие, рождени дефекти, подуване на кожата, образуване на гуша и др.

Понякога щитовидната жлеза може да е отслабнала (хипотиреоидизъм) и да сте с ниска температура, дори медицинските тестове да са нормални. Причината е, че хормонът Т4 е неактивен в тялото, което го трансформира в активния Т3, който регулира температурата. Но ако недостатъчно от секретирания Т4 се превръща в Т3, това няма да бъде отчетено от теста, който може да определя само колко хормони са налични в кръвта, а не доколко те са активни. На практика, ако просто си измервате температурата, ще добиете по-ясна представа за състоянието на щитовидната жлеза, отколкото с кръвен тест.

Домашен тест за определяне на функционирането на щитовидната жлеза

Естествено, ще ви трябва термометър- стъклен с живак за предпочитане (но определено не някой обикновен дигитален термометър; ако използвате дигитален, нека да е с висока чувствителност). Тестът може да се изпълни в три стъпки:

Поставете термометъра до леглото си, преди да си легнете. Трябва да можете да го вземете, без да ставате, с минимално изхабена енергия. Ако термометърът е стъклен, първо го изтръскайте, докато нивото на живака падне под 35 оС.
Измервайте температурата си веднага след като се събудите в продължение на 3 дни, за предпочитане- в един и същи час. Поставете термометъра под мишницата за около 10 мин., като през това време не трябва да се движите- просто лежете спокойно със затворени очи. Ако термометърът е дигитален, не забравяйте да натиснете копчето след края на 10-та минута.
Запишете температурата, времето и датата.
При здрав индивид, температурата при покой трябва да е около 36.6-36.8 оС. Ако вашите резултати постоянно показват по-ниски стойности, това може да е знак за хипотиреоидизъм. А ако са по-високи- за хипертиреоидизъм или някаква инфекция.

Имайте предвид, че определени фактори- например консумирането на алкохол предишната вечер или стреса- могат също да окажат влияние върху температурата, обикновено повишавайки я.

Източник:
Мартин Русанов

Свързани статии

Back to top button