Дни на открити врати в УМБАЛ Д-р Г. Странски – Плевен

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, с Началник доц. д-р Катя Тодорова, организира „Дни на открити врати”.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, д-р Наташа Манева, под патронажа на Кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, дмн.
В рамките на инициативата в три последователни дни – 12, 13 и 14 ноември ще се проведат безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин на пациенти със захарен диабет от града и областта. В изследванията могат да се включат и хора без диабет, които желаят да проверят нивото на своята кръвна захар и гликиран хемоглобин.
На 12 ноември от 18.30 ч. в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология, във Втора клинична база, ще бъдат изнесени две публични общообразователни лекции за пациенти на теми: „Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен диабет” и „Практически насоки в лечението на диабетно болните”. Предвидени са и две практически обучения на 14 ноември на теми: „Диетолечение при захарен диабет. Борба с хипогликемията” и „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения”.
На 13 ноември от 18.30 ч., също в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология пред общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще бъдат изнесени също две лекции – „Съвременни препоръки за контрол на хипергликемията при захарен диабет тип 2” и „Предизвикателството да лекуваш пациенти с втори тип захарен диабет и затлъстяване”.
Кампанията ще завърши с работна среща на тема „Актуални проблеми в грижите за диабетно болните в Плевенска област”, на 14 ноември от 11.30 часа, в зала № 6 на УМБАЛ – Плевен.
Поканени са председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, Областният управител Иван Новкиришки, директорът на РЗИ – Плевен д-р Атанас Гарев, директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев, ендокриноози, общопрактикуващи лекари и представители на пациентски организации.
В 12.30 часа ще се проведе пресконференция с медиите за обобщаване резултатите от инициативата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button