Десислава Атанасова моли медици да не напускат работа

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отправи гореща молба към медиците от Варна да не подават оставки и за пореден път обеща светло бъдеще за родното здравеопазване.

 

Тя беше категорична, че в настоящия момент на тежка икономическа криза тяхното решение трябва да се преосмисли, тъй като просто нямало възможност да се осигуряват по – високи заплати на този етап.

 

 

Десислава Атанасова заяви това по повод груповото напускане на работа от служителите на Кръвен център – Варна, където преди ден 38 медицински лица подадоха предизвестия. Те сториха това по примера на колегите си от Стара Загора, след като от министерството не поискаха да изпълнят молбата им за драстично подобряване в условията на труд и повишаване на трудовите възнаграждения, която отправиха преди един месец.

 

В момента у нас има едва пет кръвни центъра, които са в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Въпреки че Атанасова остана непреклонна към отчаяните вопли на специалистите тя заяви, че оцеляването на Кръвна банка е въпрос на национална сигурност.

 

От 1 ноември обаче трудовите възнаграждения на служителите в кръвните центрове и държавните психиатрични клиники са увеличени с около седемнадесет процента. Парите за това са взети от преразпределение на средствата в бюджета на здравното министерство. За следващата 2013 също били гарантирани, а след реализацията на предвидени структурни промени било възможно заплатите да се повишат още.

 

Вицепрезидентът на КНСБ и председател на групата по здравеопазване към синдиката д-р Иван Кокалов пък заяви, че предстои спешна среща на отрасловия съвет. Според неговото мнение, масовите оставки на медиците от Варна и Стара Загора са акт на черно отчаяние. Той беше категоричен, че държавата не трябва да има такова отношение към специалистите, от чиято работа зависи животът на хиляди пациенти.

 

”Невъзможно е да оставим болните без кръв. Със сигурност медиците не се опитват да извиват ръцете на държавата, а ситуацията е точно обратната – именно държавата години наред ги изнудва по един или друг начин” – коментира д-р Кокалов.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button