Всяко едно семейство има право на здраво дете

Д-р Антон Баев – завеждащ отделението по асистирана репродукция в една от водещите клиники за ин витро процедури в България – Медицински център „Афродита „ ООД.

1. Инвитро България: Бихте ли подкрепили кампания за донорство ?

д-р Баев: Подкрепяме категорично и безусловно кампанията за донорство. Даряването на органи и клетки е високо хуманен акт. Яйцеклетките, в частност, в мнозинството си се губят и не се използват през репродуктивния път на жената. Така когато една жена дари яйцеклетки на друга, тя не рискува своите шансове за друго дете. Тя помага. Това е лечение. Жените-кандидатки за донорски яйцеклетки нямат друг шанс за бебе. Това е единствената им надежда

2. Инвитро България: Вярвате ли, че нещата могат да се променят и културата на българина. ..да даряват?

д-р Баев: Даряването е лично решение. Трябва да се промени нагласата и представата за тези неща. Когато се говори за донорски яйцеклетки една голяма част от хората го приемат като нещо нередно, неправилно. Даряването на яйцеклетки и сперматозоиди е с цел да се родят здрави бебета в едни нормални и добри български семейства. За съжаление хората, които са нямали проблеми със зачеването , трудно приемат тези неща. Те не могат да разберат двойки, които са направили 5 – 6 неуспешни ин витро цикъла и са стигнали до единственото решение – донорски гамети.

3. Инвитро България: Какво и защо трябва да се промени?

д-р Баев: Даряването е анонимно и безвъзмездно. То обаче трябва да се стимулира с позитивни кампании, дискусии и т.н. Ако известни и успели българи подкрепят идеята за донорството, то несъмнено ще се приеме по-лесно от голямата маса българи. И съответно процентът на хората готови да дарят ще се увеличи. Когато веднъж се промени мисленето ще се увеличи и шансът на много хора да станат щастливи с дарените органи, с родените здрави бебета и т.н. Реципиентките на донорски яйцеклетки ще добият смелост и те да помолят за помощ в общественото пространство. Ние вярваме, че всичко това може да се случи в близкото бъдеще.

4. Инвитро България: Във Вашата клиника какъв е процента на чакащи донор/жена, мъж/? Възраст?

д-р Баев: В нашата клиника – Афродита е висок процентът на жените и двойките с намален или изчерпан яйчников процент. Те съставляват около една трета от двойките. Причините се напреднала възраст/над 40 години/ или операции на яйчниците, ендометриоза, инфекции, унищожили яйчниковия капацитет при по-млади жени. При тях качеството на яйцеклетките не позволява добра ефективност на ин витро процедурата. Лечението им със стандартните стимулационни протоколи, включително спонтанен цикъл е скъпо и не води в повечето случаи до резултат. Ефективната терапия е свързана с включване в донорската програма. Тя става след информирано съгласие. Резултатите са отлични, раждат се здрави бебета без аномалии и рискът от спонтанен аборт е много малък. По същият начин стои въпросът и с мъжкия стерилитет. Средната възраст на мъжете постоянно се увеличава, както и тежките нарушения в сперматогенезата. След няколко неуспешни ICSI цикъла, тестикуларни биопсии и т.н. донорската сперма е най-добрата алтернатива.

5. Инвитро България: Голяма, част от донорите казват, че за тях ще е по – спокойно ако по време на процедурата има и Кординатор с тях. Бихте ли въвели това във Вашата клиника?

д-р Баев: Донорите трябва да получат пълна информация за процедурата. Изследвания, програмата за стимулация, интервенциите и т.н. трябва да се обяснят на понятен език. Информацията за ин витро цикъла прави донорите по-спокойни. Координатор е добро решение. В нашата клиника – Афодита ние сме възприели друг подход. Донорите имат телефон на лекуващия ги лекар. По този начин те могат директно при медицински или друг проблем да се свържат и да потърсят съвет, помощ и т.н. Личният контакт и възможността за 24 часа връзка силно намалява стреса, успокоява донорите и печели доверието им.

6. Инвитро България: Вашето обръщение?

д-р Баев: Всяко едно семейство има право на здраво дете. Дарените яйцеклетки или сперматозоиди са единствения шанс на една голяма част от двойките с репродуктивни проблеми. За съжаление хората, които се нуждаят, са много повече от тези, които са готови да дарят. Хората, които даряват, имат мисия. Те правят щастливи други двойки с най-хубавото нещо – детето.

7. Инвитро България: Предстои издаване на брошура за донорство, от колегите от фондация „Майки за донорство“ бихте ли участвали?

д-р Баев: Брошурите повишават общата информираност и дават представа за ползата, рисковете и т.н. Те биха накарали голяма част от хората да се замислят и да приемат активна позиция за даряване. Широкото разпространение на брошурите сред бременни, родилки, майки с деца ще доведе със сигурност до успех.

8. Инвитро България: Участвате и подкрепяти кампанията „Любовта е действие“ Защо е важно да има такива кампаний?

д-р Баев: Ние участваме и подкрепяме кампанията „Любовта е действие“. Активната позиция е най-важна и личният пример е най-правилен. Всяка кампания ангажира общественото внимание и решава трудни проблеми.

9. Инвитро България: Борбата с демографската криза тепърва ще е на дневен ред. Начини за преодоляване?
д-р Баев: Демографската криза в България ще се засилва за съжаление още повече с емиграцията на младите хора във фертилна възраст. В областта на ин витро повишаването на средствата за Фонда за асистирана репродукция е отлично решение. Да се даде възможност на семействата да кандидатстват за безплатна процедура до раждането на две здрави деца е добра промяна. По този начин ще се избегне стреса на двойките. Повишаването на възрастовата граница за кандидатстване за фонда, включване на програмата за донорски яйцеклетки към фонда, финансиране на изследвания, операции за диагностика и лечение на стерилитета са други възможности. Те ще стимулират много двойки да не се отказват и да продължат своята борба за дете. И те ще успеят.

10. Инвитро България: Тази кампания е много важна, защото все повече хора се обръщат към репродуктивен център и специалисти. На какво се дължи това?

д-р Баев: Ин витро центровете все повече стават последната надежда на много двойки. Българската жена все повече отлага времето за своето забременяване. Причините са професионална кариера, търсене на подходящ партньор, необходимост от финансова стабилност и др. За съжаление напредването на биологичния часовник води до физиологично намаляване на нейният фертилитет/качеството на яйцеклетките/, по-често развитие на тазово-възпалителна болест/по-голям брой партньори/, по-голяма честота на гинекологични заболявания, намаляващи фертилитета /ендометриоза,миома и др/. При мъжете също стресът, нездравословното хранене, пушенето и липсата на двигателна активност се срещат при голяма част и водят до още по сериозни нарушения в сперматогенезата.

11. Инвитро България: Каква биха искали да е честотата на кампанията „Любовта е действие“?

д-р Баев: Колкото по-честа и по-активна е кампанията „Любовта е действие“ , толкова повече бебета ще се родят в България.

Свързани статии

Back to top button