Аборт без кюретаж

Аборт без кюретаж. Независимо дали по медицински причини или по желание, аборта си остава стряскаща дума за всяка жена. Медицинските причини налагат прекъсване на бременността и евакуация на маточното съдържимо освен при малформации на плода и при състояние, при които бременността не се развива правилно. Взехме предвид и факта, че нито една жена не е застрахована от нежелана бременност и решихме да опишем начините за прекъсване, като не спестяваме нищо от поредицата манипулации, свързани с аборта

Целта ни е да представим иновативните методи и технологии и желанието ни за промяна, тъй като смятаме, че медикаментозният аборт трябва да стане част от нашата ежедневна практика, защото и българската жена заслужава достъп до ефективен и безопасен метод за прекъсване на бременност.

Хирургично прекъсване на бременността (кюретаж)

Това е инвазивна интервенция и носи известни рискове. Възможно е да се получи пробив (перфорация) на матката, което налага спешна коремна операция за възстановяване целостта на маточната стена; остро кръвотечение, което да доведе до значителна кръвозагуба; внасяне на инфекция в маточната кухина от влагалището или маточната шийка. Маточната кухина е стерилна и внасянето на дори нормално наличните микроорганизми от влагалището или шийката в кухината, може да доведе до сериозно възпаление, наречено ендометрит. Всяко едно от изброените усложнения може да доведе до невъзможност за забременяване в бъдеще, а понякога и до по-сериозни усложнения. Около 20% от стерилитета се асоциира с прекаран в миналото аборт. Една трета от пациентките, които не могат да забременеят повторно, са прекъснали първата си бременност с инструментален аборт.

Вакуум аспирация

Друг начин за извършване на аборт в този срок е вакуум аспирацията. При нея също се разширява цервикалния канал, след което в матката се въвежда метална тръба с различен диаметър и с отвори, разположени в края с остри ръбове, през които се изсмуква маточното съдържимо. Масова практика е, за съжаление, този вид аборт да завършва с ревизия с метална кюрета на маточната кухина, за да се провери дали наистина всичко е отстранено. Това практически не е наложително и носи само излишни рискове и потенциални късни усложнения, най-значимите, сред които е стерилитета.
* Тези два метода не се прилагат в АГ Медицински център „Димитров”!

Медикаментозно- асистирано прекъсване на бременността

В деня преди манипулацията във влагалището или през устата на жената се поставя препарат, който разширява маточната шийка безболезнено. Това може да бъде постигнато също и чрез поставяне на осмотичен дилататор в цервикалния канал. Той представлява тънка нишка (произведена от морски водорасли), която набъбва от цервикалната слуз и така постига безболезнена и нетравматична дилатация. На следващия ден с тънка канюла /пластмасова тръбичка/ се изсмуква маточното съдържимо без кюретаж или други травматични интервенции. Смисълът на подготовката е предотвратяване травмата на маточната шийка от инструменталното разширение с метални дилататори.

След подготовка, дилатацията става за сметка на разтягане на споменатите вече разрехавени и набъбнали съединителнотъканни влакна на шийката, а не за сметка на безвъзвратното им разкъсване. Методът е много по-щадящ от хирургичното прекъсване на бременност. Наличието на ултразвуков апарат в операционната позволява на момента да се огледа маточната кухина или цялата операция да се извърши под УЗ контрол и така да се избегне ревизията с кюрета или възникване на кръвотечение и инфекция на по-късен етап.

Медикаментозен аборт

Бременността е възможно да бъде прекъсната и само с лекарства чрез медикаментозен аборт. При него на пациентката се дават специални за целта таблети, които причиняват спонтанно изхвърляне на маточното съдържимо.
Какво се случва практически в този ранен срок на бременността? Под лекарско наблюдение на жената се дава една таблетка от медикамент, който блокира хормона прогестерон, отговарящ за съхранението на бременността. Вследствие на това действие настъпва отделяне на плодното яйце от маточната лигавица и отпадане на самата лигавица. След 24 часа се дават други таблетки, които подпомагат изхвърлянето на бременността от матката, подобно на една по-обилна менструация. Всичко това става под лекарски контрол, защото в една много малка част от случаите е възможно да не се получи пълно отделяне на маточното съдържимо и тогава е необходима аспирация с пластмасова канюла под ехографски контрол. Това е доста рядко, тъй като успеваемостта на метода (без инвазивни намеси) е 95-98%.

Д-р Йосиф Димитров
Д-р Андриана Андреева

Свързани статии

Back to top button