Здравни новини

50 000 опаковки Деавит произведе извънредно Софарма

Заради увеличеното търсене, Софарма произведе извънредно 50 хил. опаковки Деавит. Новите партиди

ще бъдат достатъчни да покрият търсенето на медикамента за два месеца и в следващите дни ще достигнат до аптеките, след заявка от дистрибуторите.

Най-голямата българска фармацевтична компания „Софарма” винаги е реагирала на потребностите на българските пациенти и е изпълнявала социални функции в моменти, в които на останалите фирми им е икономически неизгодно да произвеждат и внасят необходимите медикаменти.

Затова през 2009 г. сме произвели 64 300 опаковки, а през 2010 г. – двойно повече – 110 611 опаковки „Деавит”. „Софарма“ реагира веднага след изтеглянето на вносния продукт през 2010 г., въведе промени в производствения си план и увеличи производството на лекарството.

В отговор, с участието на някои от органите на изпълнителната власт и активисти на Българския фармацевтичен съюз, които никога не са се допитвали до нас за производството и снабзяването с този конкретен продукт, получихме нагнетяване на напрежение в обществото за липсата на лекарството и слухове за преустановено производство, които не можем да приемем.

„Софарма“ произвежда и никога не е преустановявала производството на това изключително важно за здравето на малките деца лекарство, с което са израснали поколения българи. То е изключително достъпно като цена, както и всички останали лекарства на компанията и спекулации, че не се произвежда в опит да се направи бърза печалба за сметка на българските пациенти с извънреден внос на скъпи вносни лекарства, са неуместни.

От пазара от миналата година липсва конкурентният вносен продукт, който беше изтеглен с решения на европейски лекарствени агенции и Изпълнителната агенция по лекарствата, публикувано на нейната страница. Впоследствие Изпълнителната агенция публикува съобщение за това, че на пазара има български еквивалент, който представлява негова терапевтична алтернатива – „Деавит” на „Софарма”.

Направихме всичко възможно да пренасочим дистрибуцията от региони, в които количествата са налични към такива с увеличено търсене и бихме помолили клиентите на аптеките да не се презапасяват.

Източник: Софарма АД
Пелагия Виячева
Директор за връзка с инвеститорите

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button