50 000 опаковки Деавит произведе извънредно Софарма

Заради увеличеното търсене, Софарма произведе извънредно 50 хил. опаковки Деавит. Новите партиди

ще бъдат достатъчни да покрият търсенето на медикамента за два месеца и в следващите дни ще достигнат до аптеките, след заявка от дистрибуторите.

Най-голямата българска фармацевтична компания „Софарма” винаги е реагирала на потребностите на българските пациенти и е изпълнявала социални функции в моменти, в които на останалите фирми им е икономически неизгодно да произвеждат и внасят необходимите медикаменти.

Затова през 2009 г. сме произвели 64 300 опаковки, а през 2010 г. – двойно повече – 110 611 опаковки „Деавит”. „Софарма“ реагира веднага след изтеглянето на вносния продукт през 2010 г., въведе промени в производствения си план и увеличи производството на лекарството.

В отговор, с участието на някои от органите на изпълнителната власт и активисти на Българския фармацевтичен съюз, които никога не са се допитвали до нас за производството и снабзяването с този конкретен продукт, получихме нагнетяване на напрежение в обществото за липсата на лекарството и слухове за преустановено производство, които не можем да приемем.

„Софарма“ произвежда и никога не е преустановявала производството на това изключително важно за здравето на малките деца лекарство, с което са израснали поколения българи. То е изключително достъпно като цена, както и всички останали лекарства на компанията и спекулации, че не се произвежда в опит да се направи бърза печалба за сметка на българските пациенти с извънреден внос на скъпи вносни лекарства, са неуместни.

От пазара от миналата година липсва конкурентният вносен продукт, който беше изтеглен с решения на европейски лекарствени агенции и Изпълнителната агенция по лекарствата, публикувано на нейната страница. Впоследствие Изпълнителната агенция публикува съобщение за това, че на пазара има български еквивалент, който представлява негова терапевтична алтернатива – „Деавит” на „Софарма”.

Направихме всичко възможно да пренасочим дистрибуцията от региони, в които количествата са налични към такива с увеличено търсене и бихме помолили клиентите на аптеките да не се презапасяват.

Източник: Софарма АД
Пелагия Виячева
Директор за връзка с инвеститорите

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button