Кога се налага използването на донорски яйцеклетки

Кога се налага използването на донорски яйцеклетки? Новината за репродуктивен проблем може да бъде шокираща за една жена, мъж или двойка. Положителното е, че съвременната репродуктивна медицина е напреднала достатъчно, за да предложи успешно лечение в голяма част от случаите, които в миналото са били приемани като безнадеждни.

Една от най-тежките диагнози за безплодие при жената е намаления или изчерпания яйчников резерв. Благодарение на благородната кауза на дарителството на яйцеклетки обаче дори при подобни казуси репродуктивните специалисти могат да предложат шанс за успешно зачеване и раждане на мечтаната рожба.

 Какви са причините за диагнозата

Още с раждането си всяко момиче има заложени приблизително около 400 000 първични (примордиални) фоликули с яйцеклетки. След настъпване на полова зрялост и напредването на възрастта, постепенно този резерв започва да намалява. При жените между 35-40 годишна възраст броят на яйцеклетките е около 25 000. Колкото повече този брой намалява, толкова по-малка остава възможността за забременяване. Намален или изчерпан яйчников резерв може да се наблюдава и при по-млади жени. При изчерпания яйчников резерв яйчниците на жената не произвеждат яйцеклетки или единичните произведени не са подходящи за оплождане и формиране на здрав ембрион. Причините могат да са най-различни, като наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, оперативна интервенция, ендометриоза или прием на медикаменти, също и при жени, преминали химио- или лъчетерапия.

 Какво е решението на проблема

И тук стигаме до възможността как жена с такава диагноза да има бебе. Решение има! То е дарителска яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид на партньора/съпруга чрез инвитро процедура. Разбира се, както при всяко едно донорство и донорството на яйцеклетки изисква определени стъпки, за да се случи.

 Какви са стъпките

Първата стъпка е да се посети специализиран инвитро център, където ще бъдете включени в лист на чакащи реципиенти. След като се намери подходящият за дарител, следващата стъпка е синхронизирането на цикъла на рецепиентката (жената, която ще получи дарените яйцеклетки), с цикъла на донора. Това става посредством медикаменти, които трябва да се приемат преди и след процедурата. По този начин се поддържа функцията на яйчниците и се подготвя маточната лигавица за по-добра инплантация на ембриона. Нужно е и посещение при акушер-гинеколог за ултразвукови прегледи. Получените дарителски яйцеклетки ще бъдат оплодени с биологичен материал (сперма) от съпруга/партньор на рецепиентката, освен в случаите на непартньорско даряване. В продължение на няколко дни оплодените вече яйцеклетки ще бъдат наблюдавани от специалисти ембриолози като през цялото време те ще бъде предоставят информация на рецепиентката за развитието на ембрионите. В деня на ембриотрансфера лекуващият лекар ще обсъди с рецепиентката качеството им и кои от тях ще се трансферират в маточната кухина. При наличието на по-голям брой качествени ембриони и с цел да се избегне многоплодна бременност, ще бъде предложено те да бъдат замразени и съхранени за определен период от време.
Инвитро оплождане с дарителска яйцеклетка е процедура, която има висока успеваемост, тъй като се използват яйцеклетки от млади и здрави дарители с доказана фертилна функция.

 Въпросът за конфиденциалността:

Единствената информация, която реципиентите получават за дарителя е медицинска, генетична и психологична характеристика. Съгласно законодателството процесът на даряване на яйцеклетки е строго конфиденциален и не допуска разкриване на самоличността на анонимния дарител. Идентичността на реципиентите също не се разкрива, освен в случай на родствено даряване по права линия.

 По пътя към мечтаната радост

Намаления или изчерпан яйчников резерв е плашеща диагноза. Но всяка една стъпка към преодоляването на този проблем е една голяма крачка към достигането на мечтаното бебе и радостта да бъдеш родител. Добрата новина е, че съвременната репродуктивна медицина предоставя дори на пациентите с изчерпан яйчников резерв шанс да заченат и родят своята така чака рожба. Пътят за това преминава през благородната кауза на дарителството!

 Статията е подготвена от Медицински комплекс „Д-р Щерев” (www.shterevhospital.com)

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button